Hľadaj

GDPR: Firmy by mali pripraviť aj vlastných pracovníkov

Podnikanie Poslať

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) výrazne mení princípy ochrany osobných údajov a tieto zmeny majú vplyv na každodenné fungovanie spoločnosti. Z toho dôvodu môže byť užitočné uskutočniť školenie oprávnených osôb.

image

 

 

Všetky oprávnené osoby by mali poznať základné zásady spracovania osobných údajov. Nariadenie GDPR ustanovuje niekoľko základných zásad. Sú nimi: 

 

  • zákonnosť, spravodlivosť a transparentnosť
  • obmedzenie účelu
  • minimalizácia údajov
  • správnosť
  • minimalizácia uchovávania
  • integrita a dôvernosť

 

 

Zároveň platí, že prevádzkovateľ je zodpovedný za to, aby jeho procesy boli v súlade s týmito zásadami a musí byť schopný tento súlad preukázať. 

 

Preto je dôležité, aby oprávnené osoby podrobnejšie vedeli, čo všetko dodržiavanie týchto zásad zahŕňa. Dodržiavanie týchto zásad si totiž častokrát vyžaduje správne pracovné návyky. Opravnené osoby by napríklad úplne automaticky mali dodržiavať pravidlo čistého stola. To hovorí o tom, že oprávnená osoba by nemala nechávať, napríklad na pracovnom stole, nechránené dokumenty s osobnými údajmi. 

 

Zároveň je dôležité, aby oprávnená osoba dokázala uvažovať nad tým, či dodržiava napríklad zásady minimalizácie a taktiež nad tým, či náhodou na konkrétnu spracovateľskú operáciu existuje súhlas, prípadne iný právny základ. 

 

Každá oprávnená osoba sa samozrejme nemusí stať odborníkom na spracovanie osobných údajov, interné školenie však každej osobe umožní získať nevyhnutný základ. Zároveň tieto osoby efektívne získajú informáciu o tom, na koho sa v rámci firmy obrátiť, ak v súvislosti so spracovaním osobných údajov vzniknú pochybnosti.

 

 

Do 25. mája 2018 by spoločnosti mali:

  • uskutočniť školenie oprávnených osôb o legislatívnych zmenách
  • poučiť oprávnené osoby o vnútorných procesoch v rámci firmy

 

5
6

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

4.2.2019 Natália Hučková

Mýty o GDPR #3: Klient má za každých okolností právo na vymazanie údajov z databáz

Po nadobudnutí účinnosti Nariadenia GDPR sa ukázalo, že práve právo na vymazanie, respektíve „právo na zabudnutie“, bude jedným ...

31.1.2019 Natália Hučková

Aj pri ochrane údajov právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov sa k slovu dostáva GDPR

Nariadenie GDPR vo svojich úvodných ustanoveniach vymedzuje, že predmetom jeho úpravy sú pravidlá ochrany fyzických osôb pri spracúvaní ...

28.1.2019 Natália Hučková

Fotografovanie môže znamenať spracovanie osobných údajov, pozor na GDPR

Mnohí prevádzkovatelia sa pri zapracúvaní GDPR do procesov svojej činnosti stretli s problmom spracúvania fotografie. Môže ísť o ...

22.1.2019 Ján Beracka

Google má problémy s ochranou osobných údajov, firma dostala pokutu 50 miliónov eur

Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov (CNIL) udelil spoločnosti Google pokutu vo výške 50 miliónov eur za porušenie pravidiel, ktoré ...

3.12.2018 Natália Hučková

Mýty o GDPR #2: GDPR sa podriadených finančných agentov netýka

V rámci činnosti podriadených finančných agentov dochádza k rozsiahlemu spracúvaniu osobných údajov. To, že sa GDPR podriadených ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Štáty EÚ sabotujú boj proti praniu špinavých peňazí, hovoria europoslanci
  2. 2.
    Víchrica spred týždňa napáchala stovky škodových udalostí
  3. 3.
    Len v pár obciach Nitrianskeho kraja nezvíťazil niekto z tria Čaputová, Šefčovič alebo Bugár
  4. 4.
    Muž spustil streľbu v električke, z mesta Utrecht hlásia viacero zranených
  5. 5.
    Gajdoš si pripomenul 74. výročie vypálenia obce Skýcov, poukázal aj na extrémizmus v spoločnosti