Hľadaj

GDPR: Firmy by mali pripraviť aj vlastných pracovníkov

Podnikanie Poslať

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) výrazne mení princípy ochrany osobných údajov a tieto zmeny majú vplyv na každodenné fungovanie spoločnosti. Z toho dôvodu môže byť užitočné uskutočniť školenie oprávnených osôb.

image

Všetky oprávnené osoby by mali poznať základné zásady spracovania osobných údajov. Nariadenie GDPR ustanovuje niekoľko základných zásad. Sú nimi: 

  • zákonnosť, spravodlivosť a transparentnosť
  • obmedzenie účelu
  • minimalizácia údajov
  • správnosť
  • minimalizácia uchovávania
  • integrita a dôvernosť
 

Zároveň platí, že prevádzkovateľ je zodpovedný za to, aby jeho procesy boli v súlade s týmito zásadami a musí byť schopný tento súlad preukázať. 

Preto je dôležité, aby oprávnené osoby podrobnejšie vedeli, čo všetko dodržiavanie týchto zásad zahŕňa. Dodržiavanie týchto zásad si totiž častokrát vyžaduje správne pracovné návyky. Opravnené osoby by napríklad úplne automaticky mali dodržiavať pravidlo čistého stola. To hovorí o tom, že oprávnená osoba by nemala nechávať, napríklad na pracovnom stole, nechránené dokumenty s osobnými údajmi. 

Zároveň je dôležité, aby oprávnená osoba dokázala uvažovať nad tým, či dodržiava napríklad zásady minimalizácie a taktiež nad tým, či náhodou na konkrétnu spracovateľskú operáciu existuje súhlas, prípadne iný právny základ. 

Každá oprávnená osoba sa samozrejme nemusí stať odborníkom na spracovanie osobných údajov, interné školenie však každej osobe umožní získať nevyhnutný základ. Zároveň tieto osoby efektívne získajú informáciu o tom, na koho sa v rámci firmy obrátiť, ak v súvislosti so spracovaním osobných údajov vzniknú pochybnosti.

 

Do 25. mája 2018 by spoločnosti mali:

  • uskutočniť školenie oprávnených osôb o legislatívnych zmenách
  • poučiť oprávnené osoby o vnútorných procesoch v rámci firmy
5
6

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    V Barcelone evakuovali jednu z najobľúbenejších pláží, našli podozrivé výbušné zariadenie
  2. 2.
    Foto: Policajti na ceste z Donovál chytila Ukrajinca, už na obed jazdil opitý
  3. 3.
    Hľadajú páchateľov, ktorí v Porvoo postrelili dvoch policajtov
  4. 4.
    Policajti priblížia svoju prácu verejnosti, predvedú zásah proti výtržníkom aj zlaňovanie z výšky
  5. 5.
    V lokalite Javorový vrch horí lesný porast, zasahuje viac ako 30 hasičov