Zverejňovať pôvod mäsa možno budú musieť aj reštaurácie
O pôvode mäsového výrobku sa dnes dozviete všetko. Zatiaľ však len v obchodoch. Z etikety zistíte odkiaľ mäso pochádza, teda kde sa uskutočnil chov, kde bolo zviera zabité, ale aj kedy a ako bolo dovezené. Rovnako by to mohlo od 1. decembra 2019 fungovať aj v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, ktoré by tieto údaje mali zverejňovať napríklad v jedálnych lístkoch.
Foto: shutterstock
V druhej polovici augusta bola v Národnej rade SR predložená novela zákona o potravinách. Tá požaduje, aby reštaurácie oboznámili svojich návštevníkov s pôvodom mäsa, ktoré bolo použité na prípravu jedál. Na prerokovanie sa do parlamentu dostane najskôr v októbri tohto roka, pokiaľ bude novela schválená, zmeny nastanú už od 1. decembra 2019.
Novela zákona sa dotkne jedální na pracoviskách, v školách, v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach, prevádzok verejného stravovania, reštaurácií či stánkov s rýchlym občerstvením. Označovanie krajiny pôvodu by sa malo týkať všetkých hotových pokrmov a jedál, ktoré obsahujú mäso. Takéto informácie majú byť spotrebiteľovi poskytované v písomnej forme a na dobre viditeľnom mieste.
Spotrebiteľ by tak mal získať informácie o mäse akéhokoľvek živočíšneho pôvodu s výnimkou polotovarov či jedál, v ktorom je obsah mäsa v zanedbateľnom objeme. Ten predstavuje menej ako 10% hmotnosti surového mäsa v jednej porcii hotového jedla alebo pokrmu.
Cieľom navrhovanej úpravy zákona je zvýšiť informovanosť spotrebiteľa o pôvode konzumovaných potravín. Spotrebiteľovi sú totiž už dnes prístupné informácie na etiketách s baleniami mäsa. V rovnakom rozsahu by mal spotrebiteľ získavať informácie aj pri hotových jedlách. Ide najmä o označenie krajiny, v ktorej sa uskutočnil chov, v ktorej bolo zviera zabité a kód dodávky. To umožní uskutočniť spotrebiteľské rozhodnutie aj na základe informácie o pôvode čerstvého, chladeného alebo mrazeného mäsa.
Novela zákona vychádza taktiež z toho, že pokiaľ by informovanie spotrebiteľa ostalo ponechané na dobrovoľnej báze a na základe dopytu spotrebiteľa, nie je možné zaistiť, že spotrebiteľ informácie od reštaurácie získa, alebo že budú kompletné či pravdivé. Takéto komplikácie spotrebiteľ nemá pri vlastnom, priamom nákupe mäsa, a preto je informovanosť spotrebiteľa pri konzumácií jedál v reštauráciách v nepomere.
Podľa novely tak prevádzkovatelia reštaurácií a ostatných pohostinstiev budú musieť upraviť svoje jedálne lístky o nové informácie. Bližšie podrobnosti o označovaní by mal v prípade schválenia novely priniesť vykonávací predpis Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Problematickým sa v súčasnosti javí stav, keď reštaurácie často menia dodávateľov surovín, čo by mohlo spôsobovať neustálu zmenu jedálnych lístkov.
V prípade nesplnenia povinného označovania by prevádzkovateľom hrozila pokuta vo výške od 100 do 100 000 EUR s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky, jeho okolnosti a iné skutočnosti.
Mzdová kalkulačka
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Kalkulačka tehotenskej dávky
Kalkulačka materskej dávky
Kalkulačka rodičovského bonusu
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka dôchodkového veku
Kalkulačka vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Porovnanie zdravotných poisťovní
2024
Finanční agenti
Kryptomeny
Unicef
Zamestnanie
SPRAVODAJSTVO
Najčítanejšie
- 1.Odchod do predčasného dôchodku bude po novom menej výhodný
- 2.Pomoc s hypotékou sa má po novom týkať aj ľudí s refinancovaným úverom
- 3.Dnes (19. apríla) je svetový deň investičných fondov. Ako sa im darí na Slovensku?
- 4.Novela zákona o sociálnom poistení prinesie penzistom vyššie 13. dôchodky
- 5.Otravné telefonáty sa stanú minulosťou. Predvoľba (0)888 znamená, že ide o marketingový hovor