Hľadaj

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Podnikanie Poslať

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je jednoduché a rýchle, no to nič nemení na tom, že zákon neumožňuje nahrávanie za každých okolností. Vytváranie záznamu má občianskoprávnu a aj trestnoprávnu rovinu. Do hry navyše vstupuje aj ochrana osobných údajov.

image

Foto: Shutterstock

Vždy potrebný súhlas

Nahrávanie telefonátov môže byť užitočné pre lepšie poskytovanie služieb klientov, no aj ten najlepší úmysel je v tomto prípade málo. Pokiaľ vyhotovujete záznamy telefonických hovorov s vašimi klientmi, obchodnými partnermi či akýmikoľvek inými subjektmi, je potrebné vopred získať súhlas s ich nahrávaním. V opačnom prípade dochádza k porušovaniu práva na ochranu osobnosti.

Podľa Občianskeho zákonníka sa totiž zvukové záznamy týkajúce fyzickej osoby smú vyhotovovať výlučne s jej súhlasom. Porušenie práv v tomto prípade môže viesť až k tomu, že nahrávaná osoba bude mať nárok na náhradu nemajetkovej ujmy. Tá vzniká narušením jej dôstojnosti alebo vážnosti v spoločnosti.

Zvukový záznam ako dôkaz

Mnohé záznamy telefonických hovorov v súčasnosti vznikajú so zámerom použiť ich neskôr ako dôkaz. Aj v tomto prípade však môže vznikať problém. Pokiaľ si totiž od osoby, s ktorou telefonát uskutočňujete, nevyžiadate jej súhlas, takýto dôkaz nemusí byť v prípadnom trestnoprávnom konaní alebo v civilnom procese použiteľný.

V takomto prípade totiž proti sebe stoja dve rôzne práva. Jedným z nich je záujem o preukázanie svojich nárokov prostredníctvom záznamu telefonátu ako dôkazu. Na druhej strane však je právo na ochranu osobnosti.

Použitie takto získaného dôkazu je teda možné len v prípade, že záujem na použití dôkazu pre preukázanie práv jedného subjektu prevýši nad právom na ochranu osobnosti. To v prípadnom súdnom konaní preukazuje takzvaný test proporcionality.

Zvukový záznam a GDPR

V praxi sú telefonické hovory často využívané pre uzatvorenie objednávky. Hovory sa teda nahrávajú pre preukázanie vzniku zmluvného vzťahu. Nepostačuje len poskytnutie informácie, že hovor je monitorovaný. GDPR aj v takomto prípade požaduje poskytnutie informácií o spracúvaní osobných údajov.

V prípade, ak by aj zmluvný vzťah už existoval, neznamená to, že monitorovanie hovoru je možné automaticky, aj bez súhlasu. V takomto prípade totiž nie je vopred zrejmé, či monitorovanie hovoru je nevyhnutné na účely plnenia zmluvy. Aj v tomto prípade sa teda vyžaduje súhlas s monitorovaním hovoru.

Pri monitorovaní hovorov sa nedá použiť ani takzvaný oprávnený záujem prevádzkovateľa, ktorý by umožnil nahrávanie aj bez súhlasu. Oprávnený záujem totiž neprevyšuje nad ochranou práv monitorovaného subjektu. Nemôžeme zabudnúť ani na skutočnosť, že záznam telefonátu môže obsahovať osobné údaje nad nevyhnutný rámec, prípadne môžu byť v rámci hovoru spomenuté aj osobné údaje tretích subjektov. To môže spôsobiť ďalšie ťažkosti so spracúvaním zvukového záznamu.

Udelenie súhlasu s monitorovaním hovoru sa nedá odvodiť len z toho, že monitorovaný subjekt neukončí telefonát po zaznení notifikácie. Nie je možné predpokladať udelenie súhlasu len preto, že nahrávaná osoba neprejavila nesúhlas so spracúvaním osobných údajov.

Sprostredkovanie predaja SFA
Prevezmite činnosť
samostatného finančného agenta
v existujúcej spoločnosti.
Buďte silní a slobodní.
Obráťte sa na nás.

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

23.5.2019 Natália Hučková

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

4.2.2019 Natália Hučková

Mýty o GDPR #3: Klient má za každých okolností právo na vymazanie údajov z databáz

Po nadobudnutí účinnosti Nariadenia GDPR sa ukázalo, že práve právo na vymazanie, respektíve „právo na zabudnutie“, bude jedným ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Stačí vám v zahraničí len európsky preukaz zdravotného poistenia?
  2. 2.
    Detva bude mať nové komunitné centrum určené obyvateľom každého veku, súčasťou bude aj zastrešená terasa
  3. 3.
    Legislatívne zmeny vo schvaľovaní účtovných závierok
  4. 4.
    Dozorca Martin z košického ústavu na výkon trestu priznal korupciu
  5. 5.
    Minimálna mzda má budúci rok tvoriť polovicu z očakávanej priemernej mzdy