Hľadaj

Minulý rok bol prípravou na GDPR, tento môže byť ťažší

Podnikanie Poslať

V máji uplynie rok od okamihu, keď nariadenie GDPR nadobudlo svoju účinnosť. O ochrane osobných údajov sa však začalo hovoriť oveľa viac už skôr. Práve konkrétne údaje do 25. mája 2018 ukázali, že mnohé firmy sa na GDPR pripravovali. Ochranou osobných údajov sa aj v súčasnosti zaoberajú vážnejšie. To, ako spoločnosti zapracovali nariadenie GDPR do praxe, ukážu až kontroly Úradu na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ).

image

Foto: Shutterstock

Nárast počtu zodpovedných osôb

Ukazovateľom prístupu spoločností ku GDPR je aj nárast počtu zodpovedných osôb. Nariadenie GDPR ustanovenie zodpovednej osoby v niektorých prípadoch vyžaduje, no zároveň mnohé spoločnosti pristúpili k povereniu zodpovednej osoby, aby získali relevantného spolupracovníka v oblasti ochrany osobných údajov.

Kým v rokoch 2015 až 2016 dosahoval priemerný počet poverených zodpovedných osôb číslo 700, od roku 2017 do mája 2018 to už bolo viac ako 1 600 zodpovedných osôb.

Pokuty

Najväčšou obavou každej spoločnosti je hroziaca pokuta za porušenie ochrany osobných údajov. Aj tu je možné pozorovať určité zmeny. Zatiaľ čo v rokoch 2015 až 2016 bola výška právoplatne uložených pokút celkom okolo 80-tisíc eur, za obdobie od 1. januára do 24. mája 2018 uložil ÚOOÚ pokuty v podstate v rovnakej sume. V tomto období bolo uložených celkom 37 pokút v priemernej výške 2 400 eur. Trend teda ukazuje na to, že firmy za porušenie pravidiel o ochrane osobných údajov dostávali ďaleko viac sankcií.

Nárast vplyvu GDPR

Tak, ako sa očakávalo, GDPR so sebou prinieslo sprísnené pravidlá ochrany osobných údajov, ktoré neostali bez odozvy ani na strane jednotlivých spoločností, ani na strane ÚOOÚ. Môžeme však konštatovať, že dlhodobejší vplyv GDPR sa ukáže až kontrolnou činnosťou v roku 2019.

Vyšší záujem o ochranu osobných údajov

Viac sa pýtali aj médiá. Kým v roku 2017 požadovali zodpovedanie 40 otázok, len od 1. januára 2018 do mája 2018 položili takmer rovnaký počet otázok ako za predchádzajúci rok. Účinnosť GDPR dokonca spôsobila zmenu vo forme Dňa otvorených dverí, ktorý každoročne úrad organizuje. Z pôvodných konzultácií pre jednotlivcov vznikol workshop s neočakávane vysokou účasťou. 

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
1.8.2019 Natália Hučková

Nahrávanie hovorov? Výslovný súhlas je potrebný vždy

Uskutočňovanie hlasových záznamov z telefonických rozhovorov je v súčasnosti oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Nahrávanie je ...

11.7.2019 Natália Hučková

Spoločnosti British Airways hrozí obrovská pokuta. Neochránila údaje o cestujúcich

Leteckej spoločnosti British Airways hrozí za porušenie ochrany osobných údajov pokuta až vo výške 183 miliónov libier (204,4 milióna eur). ...

18.4.2019 Jana Čipková

Mýtus o GDPR #4: Žiadosti o prenos osobných údajov klienta musí finančný agent vždy vyhovieť

Právo na prenosnosť osobných údajov patrí medzi práva dotknutých osôb, ktoré zaviedlo až nariadenie GDPR. Vzhľadom na to, že mnohí ...

11.4.2019 Natália Hučková

Firmy robia pri ochrane osobných údajov množstvo chýb

Zohľadniť GDPR v rámci činnosti spoločností nie je vôbec jednoduché. Preskúmať, kde všade dochádza k spracúvaniu osobných údajov, je ...

27.2.2019 Natália Hučková

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej ...

19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

4.2.2019 Natália Hučková

Mýty o GDPR #3: Klient má za každých okolností právo na vymazanie údajov z databáz

Po nadobudnutí účinnosti Nariadenia GDPR sa ukázalo, že práve právo na vymazanie, respektíve „právo na zabudnutie“, bude jedným ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    K bodnutému mužovi v Hlohovci privolali policajtov, ale počas prevozu do nemocnice zomrel
  2. 2.
    Súd zamietol žiadosť o predĺženie väzby pre ruského opozičného lídra Navaľného
  3. 3.
    Matteo Salvini je otvorený zmenám vo vláde v záujme oživenia koalície
  4. 4.
    Za požiare v Amazonskom pralese môže brazílska vláda, tvrdí Amnesty International
  5. 5.
    Taliansky prezident Sergio Mattarella dal stranám viac času na zostavenie vlády