Hľadaj

Kontroly ochrany osobných údajov čakajú v tomto roku najmä verejnú správu

Podnikanie Poslať

Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) informoval, na aké subjekty si posvieti v roku 2019. Kontrolám sa nevyhnú najmä subjekty verejnej správy. To však neznamená, že ÚOOÚ nemôže zazvoniť aj pred dverami iných spoločností. ÚOOÚ totiž vykonáva kontrolnú činnosť nielen na základe plánu kontrol, ale aj v prípade podozrenia z porušenia povinností pri spracúvaní osobných údajov, a teda aj na základe prijatých podnetov alebo zo zistení vlastnej činnosti.

image

Foto: freepik.com

 

V rámci plánu kontrol na rok 2019 ÚOOÚ preskúma podmienky spracúvania osobných údajov na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Zameria sa najmä na Národnú časť Vízového informačného systému. Predmetom kontroly určených odborov a konzulárnych pracovísk bude dodržiavanie základných zásad spracúvania osobných údajov, dodržiavanie práv dotknutých osôb a samotná bezpečnosť osobných údajov. 

 

 

 

ÚOOÚ sa tiež zameria na výkon spracovateľských operácií, ktoré vykonáva Ministerstvo vnútra SR v rámci Národnej časti Schengenského informačného systému. Kontrola čaká aj Automatizovaný európsky systém identifikácie odtlačkov prstov – EURODAC a Styčný úrad Slovenskej republiky (Europol). Kontrolnej činnosti ÚOOÚ sa nevyhne ani Finančná správa SR. Kontrola sa zameria na spracúvanie osobných údajov Kriminálnym úradom finančnej správy.

 

V roku 2019 ÚOOÚ preskúma aj spracúvanie osobných údajov prostredníctvom sprostredkovateľa, teda subjektu, ktorý spracúva osobné údaje v mene prevádzkovateľa. Dôraz sa bude klásť najmä na existenciu a obsah pokynov prevádzkovateľa. 

 

Positive

 

Ďalšie kontroly ÚOOÚ budú zamerané na spracúvanie osobných údajov:

  • poštovými podnikmi

  • bez potreby identifikácie dotknutých osôb

  • subjektmi poskytujúcimi služby požičovne

  • orgánmi štátnej správy

  • a spracúvanie biometrických údajov na účely jedinečnej identifikácie dotknutých osôb

 

ÚOOÚ nezverejňuje konkrétny zoznam subjektov, u ktorých vykonáva alebo plánuje vykonať kontrolu. 

 

Múdro a spoľahlivo.
Poradíme vám s problematikou
GDPR
General Data Protection Regulation

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
19.2.2019 Redakcia FinReport

Weby, e-shopy a GDPR v podaní Natálie Hučkovej

V utorok sa na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU) uskutočnil workshop pre študentov s názvom „Navrhuj weby a e-shopy v súlade s ...

14.2.2019 Jana Čipková

Kto môže byť zodpovednou osobou podľa GDPR

Od nadobudnutia účinnosti nariadenia GDPR ubehlo takmer trištvrte roka, no množstvo spoločností stále nerozumie aký je prínos jej ...

13.2.2019 Redakcia FinReport

Natália Hučková spíkerkou workshopu o GDPR v online prostredí

Softvérová spoločnosť Positive v spolupráci so Študentským parlamentom elektrotechnikov a informatikov STU organizuje v utorok 19. februára o ...

12.2.2019 Redakcia FinReport

Taxify môže mať problémy s GDPR, vodiči mali klientom posielať súkromné správy

Taxify čelí v posledných dňoch vlne kritiky za zneužívanie telefónnych čísel vodičmi spolupracujúcimi s Taxify. Niektoré klientky mali ...

8.2.2019 Natália Hučková

Pozor na podozrivý certifikát GDPR

S účinnosťou nariadenia GDPR sa zároveň aj výrazne zvýšil počet poskytovateľov služieb súvisiacich s ochranou osobných údajov. Výber ...

7.2.2019 Natália Hučková

Firmy si pýtajú súhlas na spracovanie údajov aj vtedy, keď nemusia, upozorňuje ÚOOÚ

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany osobných údajov usporiadal Úrad na ochranu osobných údajov SR (ÚOOÚ) odborný workshop, ...

4.2.2019 Natália Hučková

Mýty o GDPR #3: Klient má za každých okolností právo na vymazanie údajov z databáz

Po nadobudnutí účinnosti Nariadenia GDPR sa ukázalo, že práve právo na vymazanie, respektíve „právo na zabudnutie“, bude jedným ...

31.1.2019 Natália Hučková

Aj pri ochrane údajov právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov sa k slovu dostáva GDPR

Nariadenie GDPR vo svojich úvodných ustanoveniach vymedzuje, že predmetom jeho úpravy sú pravidlá ochrany fyzických osôb pri spracúvaní ...

28.1.2019 Natália Hučková

Fotografovanie môže znamenať spracovanie osobných údajov, pozor na GDPR

Mnohí prevádzkovatelia sa pri zapracúvaní GDPR do procesov svojej činnosti stretli s problmom spracúvania fotografie. Môže ísť o ...

22.1.2019 Ján Beracka

Google má problémy s ochranou osobných údajov, firma dostala pokutu 50 miliónov eur

Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov (CNIL) udelil spoločnosti Google pokutu vo výške 50 miliónov eur za porušenie pravidiel, ktoré ...

3.12.2018 Natália Hučková

Mýty o GDPR #2: GDPR sa podriadených finančných agentov netýka

V rámci činnosti podriadených finančných agentov dochádza k rozsiahlemu spracúvaniu osobných údajov. To, že sa GDPR podriadených ...

26.11.2018 Ján Beracka

Český e-shop má na krku veľkú pokutu za únik údajov, podľa GDPR by bola ešte vyššia

Český úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) udelil v Česku prvú veľkú pokutu za porušenie ochrany osobných údajov. Peňažnému trestu ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení