BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Sameková z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva s tým, že ak chce spotrebiteľ skutočne čokoládovú figúrku, mal by si pri nákupe skontrolovať, či má figúrka v zložení kakaové maslo a aký ma podiel kakaového prášku, tzv. kakaovej sušiny.
Spotrebitelia využívajú iné názvy
Podľa ministerstva sa cukrovinky, ktoré nespĺňajú základné požiadavky na zloženie čokolády, nemôžu nazývať čokoládové.
„Preto na ich etiketách spotrebiteľ nájde názvy ako poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou, kakaová pochúťka, mliečna pochúťka, kakaová figúrka, figúrka z kakaovej hmoty či figúrka z kakaovej polevy," vysvetlilo ministerstvo.
„Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády je kakaové maslo, a to v nečokoládových figúrkach takmer vždy chýba. Výrobcovia namiesto neho používajú náhrady ako palmový tuk, bambucké maslo či iné druhy rastlinných tukov, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj jednoduchšie na spracovanie. To sa prejavuje aj na špecifickej vôni i bledej farbe rozbalených figúrok. Napodobeniny čokolády sú chudobné aj na obsah kakaového prášku, takzvanej kakaovej sušiny, ktorá tvorí v zložení len osem až pätnásťpercentný podiel,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Milan Lapšanský.
Kvalitnú čokoládu spozná podľa zloženia
Ako informuje ministerstvo, v čokoládových figúrkach je podiel kakaového prášku predpísaný vyhláškou. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne štvrtinu, čiže 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny.
Výnimkou je biela čokoláda, ktorá pozostáva z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych zložiek a cukrov. Vo všeobecnosti platí, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým menej cukru a prípadne ďalších prídavných látok sa dostane do zloženia.
Aj v čokoládových figúrkach sa môžu objaviť rastlinné tuky. Ich obsah však nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku.
„Avšak tie najkvalitnejšie čokoládové figúrky spozná spotrebiteľ podľa jednoduchého zloženia - cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, sušené mlieko, laktóza a sójový lecitín," uzavrel agrorezort.
Viac k témam: čokoláda, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV)Zdroj: Webnoviny.sk - Vo veľkonočných figúrkach sa nemusí skrývať čokoláda, upozorňuje ministerstvo pôdohospodárstva © SITA Všetky práva vyhradené.
Zdroj a foto: SITA
© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Mzdová kalkulačka
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Kalkulačka tehotenskej dávky
Kalkulačka materskej dávky
Kalkulačka rodičovského bonusu
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka dôchodkového veku
Kalkulačka vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Porovnanie zdravotných poisťovní
2024
Finanční agenti
Kryptomeny
Unicef
Zamestnanie
SPRAVODAJSTVO
Najčítanejšie
- 1.Nastal čas upraviť si investičné portfólio, dlhopisy sa vracajú na výslnie
- 2.Brat útočníka z Manchestru sa postaví pred súd v Líbyi, je podozrivý zo spoluúčasti na útoku
- 3.Nemeckého novinára prepustia z tureckého väzenia, počká si však na súdny proces
- 4.Maestro Ronero radí: Ako správne ochutnať rum? Zapojte všetky svoje zmysly
- 5.Smer chce strop na dôchodkový vek. Bez reforiem to nepôjde, varujú experti