Hľadaj

Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru

Sita Poslať

20.11.2019 (Webnoviny.sk) -

image

Rodiny sa stretávajú pri jedle čoraz menej, najčastejšie len na večeru

Raňajkovať v kruhu svojej rodiny sa darí menej ako trom Slovákom z desiatich

Jedinou výnimkou je nedeľa, kedy sa stretáva nielen blízka, ale často aj vzdialenejšia rodina

Pravidlo "jesť trikrát denne" je len mýtus, 54 percent ľudí na Slovensku jedáva aspoň 4-krát denne. Počas pracovného týždňa najčastejšie raňajkujeme pečivo alebo müsli. K raňajkám si najradšej dáme kávu, preferujú ju najmä ženy. Nedeľný obed si väčšina Slovákov spája so slovom vývar, teda nedeľná hovädzia alebo kuracia polievka. Vyprážaný rezeň so šalátom, pečené kura s ryžou, alebo iné "mäso s prílohou" sú už výrazne menej populárne. Možno to súvisí s tým, že až sedem z desiatich Slovákov by sa rado zdravšie stravovalo. Oveľa radšej by však obmedzili sladké ako slané jedlá. Hovoria o tom výsledky reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre spoločnosť BILLA na vzorke 519 respondentov realizovala agentúra 2muse v októbri 2019.
Slovenky a Slováci hovoria, že im záleží na tom, ako sa stravujú. Uvedomujú si potrebu stravovať sa zdravo, aj keď v realite sa im to možno príliš nedarí. Viac ako tri štvrtiny ľudí tvrdí, že im záleží na tom, ako sa stravujú. A podobný počet ľudí by rado zaradilo do jedálnička viac zdravých jedál. Pod nezdravými jedlami chápu sladké a slané pochutiny, pričom o polovicu viac ľudí by radšej obetovalo sladkosti ako slané pochutiny.  Teda 40 percent Slovákov si myslí, že by mali obmedziť chipsy a krekry, ale  60 percent by rado obmedzilo sladkosti a dezerty. "Zostaviť si pestrý jedálniček, alebo si zdravé potraviny vybrať podľa aktuálnej chuti je pritom veľmi jednoduché. Záleží nám na tom, aby si všetci mali možnosť vybrať z pestrej ponuky lokálneho a čerstvého slovenského ovocia, zeleniny, pečiva, mäsa, mliečnych výrobkov, lahôdok aj ďalších potravín. Rozsah sortimentu potravín, ktoré majú blahodarný účinok na zdravie máme tak široký, že sme na niektorých predajniach vytvorili samostatné oddelenie s názvom Zdravý svet. Tu si nájdu na jednom mieste svoje produkty nielen tí, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale aj športovci a ľudia s intoleranciami. Zavedieme ho postupne aj na ďalších predajniach," uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA.

Víťaz v rebríčku TOP jedál Slovákov

"Najdôležitejším jedlom je pre nás obed a preto ho počas dňa nevynechávame. Obedujeme takmer úplne všetci a za najdôležitejšie jedlo dňa ho považujú takmer dve tretiny Slovákov. Raňajky sú najdôležitejšie len pre menej ako tretinu Slovákov, večera len pre každého pätnásteho. Takmer polovica Slovákov konzumuje aj olovrant a desiatu. Až 54 percent ľudí jedáva aspoň 4-krát denne a každý piaty tvrdí, že až 5-krát denne," uviedol Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.  Medzi slovenskými rodinami je však podľa výsledkov prieskumu veľa takých, ktoré sa nestretávajú pri spoločnom stolovaní vôbec. Najmenej sa Slováci vedia zísť ako rodina pri raňajkách a počas obeda. Pri večeri sa pravidelne stretáva len 40 percent Slovákov. Vôbec sa počas dňa pri stole nestretne 7 % slovenských rodín.

Chute na ráno sa nám menia počas dní v týždni

Cez víkend aj v pracovný týždeň dominuje raňajkám klasika. Sladké alebo slané pečivo, k tomu šunka, syr, maslo alebo marmeláda. Počas pracovného týždňa takto raňajkuje až 57 percent oslovených. Cez víkend si ale tretina Slovákov pripraví teplé raňajky, teda praženicu, vajíčko, párky alebo toasty. Zdravé raňajky, ako sú cereálie, šalát, jogurt alebo müsli, si počas týždňa naordinuje pätina z nás, ale cez víkend už len jeden z ôsmich. Rozdiely sú viditeľné aj medzi mladými do 25 rokov a staršími dospelými nad 56 rokov. Mladí ľudia raňajkujú výrazne zdravšie alternatívy a menej kávy ako ostatní. Starší dávajú prednosť najmä teplým raňajkám. K raňajkám popíjame zvyčajne kávu alebo čaj. Kávu si vyberajú prevažne ženy, približne o polovicu častejšie ako muži. "Uponáhľaná doba zrejme prispela k tomu, že už iba tretina Slovákov pokladá raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa. Pravda je taká, že aj veľké štúdie dlho opakovaný "slogan" o dôležitosti raňajok nepotvrdili. Väčšina ľudí siahne najčastejšie po pečive v kombinácii s instantnými potravinami, spracovanými potravinami a polotovarmi, pričom práve ráno je vhodné naopak jesť aj teplú stravu," uviedol výživový poradca MUDr. Boris Bajer.
Ako sme na tom s obedom?
Slováci si pre svoj obed čoraz častejšie volia možnosť najesť sa v reštaurácii a vyberajú si z ponuky denného menu. Aj keď, samozrejme, nie všetci. Podľa prieskumu platí, že ženy nosia do práce obed navarený doma a muži sú tí, ktorí si vyberajú z denného menu. Všetko sa však mení cez víkend. Najmä nedeľa patrí rodinným obedom, či už v pohodlí domova, alebo sa vyberieme na návštevu k blízkej rodine. Zaujímavé je, že väčšina Slovákov si nedeľný obed spája hlavne s vývarom, až na druhom mieste sa ocitlo mäso s tradičnými prílohami. Kedysi obľúbený vyprážaný rezeň sa ocitol až na 6. mieste. Drobné rozdiely v obľúbenosti rezňa sa  dokonca nájdu aj medzi regiónmi. Rezeň si spája s nedeľou približne 18 % Slovákov. V Bratislavskom a Trnavskom kraji je to však takmer 25 %, naopak v Banskobystrickom kraji by si na nedeľný obed dalo rezeň len niečo cez 11 % opýtaných. Nedeľná polievka je najobľúbenejšia v Nitrianskom kraji, kde ju s nedeľou spája až 61 % oslovených, naopak v okolí Trenčína len 41 %. Zdá sa, že pojem "nedeľný dezert" úplne mizne zo slovníka – iba 3,6 % ľudí si ideálny nedeľný obed predstavuje so zákuskom.
Výsledky prieskumu v časti o obedoch neprekvapili ani výživového poradcu MUDr. Borisa Bajera, ktorý uviedol: "Hlavnou nevýhodou obedovania v reštaurácii je, že nemáme dostatok vedomostí o príprave jedla. V kuchyni sa môžu používať prepálené oleje, skryté rafinované a stužené tuky, množstvo cukru a otázna je i kvalita surovín. Aj moje štatistiky z praxe potvrdzujú fakt, že oveľa viac "krabičkujú" ženy. Potešujúce pre mňa, ako poradcu na zdravú výživu, je čoraz väčšia absencia vyprážaného na našich tanieroch."

Slovenská večera býva studená

Studená večera prevažuje nad teplou – až 58 percent Slovákov preferuje práve studenú večeru, teda pečivo s prílohou. Z nápojov vyberáme zdravšie alternatívy, teda čistú vodu, minerálku alebo čaj. Podiel alkoholických, kofeínových a sladených nápojov je 14 %. Alkohol si k večeri nalievajú viac muži. Večeria sa doma. Nezáleží, či je pracovný týždeň alebo víkend, večeru najčastejšie konzumujeme medzi 18 a 19 hodinou. Potešujúce je, že väčšine slovenských rodín sa podarí stretnúť pri večeri aspoň dvakrát do týždňa.

Inzercia


Viac k témam: BILLA, prieskum, rodina, večera
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru © SITA Všetky práva vyhradené.

© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.

Potrebujete licenciu na výkon finančného sprostredkovania ?
Rýchlosťou blesku vám poskytneme odborné a komplexné služby.
logo
Prečítajte si tiež:
6.12.2019 Správy

Americkí diplomati musia oznámiť stretnutia v predstihu, Čína reaguje na opatrenie USA

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Čína vydala nové obmedzenia pre amerických diplomatov, ktoré sú odpoveďou na podobné opatrenia zo strany ...

6.12.2019 Správy

Drgonec: Súdna rada mala verejne hlasovať už dávno, ale jej konanie sa zlepšiť nemusí

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Súdna rada SR mala hlasovať verejne od samého ...

6.12.2019 Marek Mittaš

Elektrina a plyn od nového roku zdražejú

Elektrina a plyn budú pre domácnosti od januára 2020 výrazne drahšie. Domácnosti za plyn zaplatia priemerne viac o 3,95 %, za elektrinu bude ...

6.12.2019 Správy

Kontrola v Infra Services ukázala nehospodárny odpredaj áut a špeciálnych mechanizmov

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Kontrola hlavného mesta v dcérskej spoločnosti mestského podniku ...

6.12.2019 Správy

Lidl je lídrom v predaji fairtradového kakaa

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - V predvianočnom období disponuje certifikátom Fairtrade väčšina sezónnych produktov vlastnej značky ...

6.12.2019 Správy

Miroslav vtrhol do zborovne školy so psom a boxerom na ruke, učiteľom sa vyhrážal pomstou

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - So psom a kovovým boxerom na ruke vtrhol do jednej z košických základných škôl 26-ročný Miroslav. Košičan ...

6.12.2019 Správy

Politológ: Ak koná polícia voči politikom účelovo, môže to ovplyvniť parlamentné voľby

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Ak koná polícia voči Andrejovi K. účelovo, tak je to obrovská chyba, uviedol pre agentúru SITA politológ ...

6.12.2019 Správy

Prokurátorovi Palovičovi, známemu pre komunikáciu s Kočnerom, pozastavili výkon funkcie

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Prokurátorovi Bystríkovi Palovičovi pozastavil generálny prokurátor ...

6.12.2019 Správy

Sklenka sa vzdal funkcie sudcu, s obvineným Kočnerom si vraj vymenil tisícky správ

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka v piatok listom oznámil prezidentke SR Zuzane Čaputovej, že sa ...

6.12.2019 Správy

Smer-SD má 19 a OĽaNO 11, vyžrebovali čísla strán v parlamentných voľbách 2020

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Smer-SD ide do volieb s číslom 19, koalícia ...

6.12.2019 Správy

Taliansky minister vnútra Salvini skončil s Nutellou, prekážajú mu v nej oriešky z Turecka

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ...

6.12.2019 Správy

Uber čelí celosvetovej kritike, zaznamenal tisíce sexuálnych útokov na pasažierov

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Uber v rokoch 2017 a 2018 prijal takmer šesťtisíc hlásení o sexuálnych útokoch, informuje spravodajský portál ...

6.12.2019 Správy

Čína spravila zmierlivé gesto voči USA, ruší clá na sóju a bravčové mäso

6.12.2019 (Webnoviny.sk) - Čína ruší dodatočné clá, ktoré uvalila na americkú sóju a bravčové mäso. Oznámilo to v piatok na svojej ...

5.12.2019 Dominik Hapl

O vyrovnanom štátnom rozpočte môžeme snívať ďalej

Už v tomto roku malo Slovensko hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. To, že sa to nepodarí, je už dávno známe, no poslanci Národnej rady SR ...

5.12.2019 Redakcia FinReport

Čo je vlastne globálne otepľovanie, prečo vzniká a čo spôsobuje

Spomeňme si na množstvo snehu, z ktorého sa ako deti tešili naši starí rodičia, alebo sa zamyslime nad súčasnou intenzitou letných búrok, ...

4.12.2019 Redakcia FinReport

Záplavy a suchá. S klimatickou zmenou bojujú aj poisťovne

Poisťovne nepatria k popieračom klimatickej zmeny. Klimatická zmena ovplyvňuje aj správanie poisťovní a výskyt poistných udalostí. ...

3.12.2019 Magdaléna Švančarková

Smrteľný zoznam pre našu planétu

Naša planéta minimálne posledné desaťročie vysiela jasné signály, že ľudská činnosť jej dáva poriadne zabrať. Emisie skleníkových ...

2.12.2019 Redakcia FinReport

Vzdáme sa komfortu?

Vianoce sú konzumnými sviatkami. Možno ich človek od človeka vníma rozdielne, no celosvetovo sú najmä o darčekoch, stromčekoch, a tak aj o ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení